Czy można smażyć na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia?

Oliwa z oliwek extra virgin EVOO (skrót od oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia), jest najwyższej jakości olejem, który nie jest poddawany obróbkom chemicznym i przemysłowym oraz jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Mimo że wiele osób nie raz słyszało, że oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia, w rzeczywistości jest ona jak najbardziej odpowiednia do tego celu, zwłaszcza jeśli mamy na myśli oliwę extra virgin.

Dlaczego warto smażyć na oliwie extra virgin?

  1. Wysoka temperatura dymienia: EVOO ma temperaturę dymienia w zakresie 190 -210°C, co czyni ją odpowiednią do smażenia. Chociaż niektóre oleje rafinowane, takie  jak olej arachidowy, mają wyższą temperaturę dymienia, oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze, które przeciwdziałają powstawaniu szkodliwych substancji, takich jak akroleina.
  2. Odporność na utlenianie: Dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, EVOO jest bardziej stabilna w wysokich temperaturach niż oleje, które zawierają w większości wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co zapobiega jej szybkiemu utlenianiu i pozwala na zachowanie korzystnych właściwości zdrowotnych.
  3. Bogaty smak: Podczas smażenia, oliwa z oliwek nada potrawom owocowego aromatu oraz uwydatni i podkreśli ich smak. Wybór konkretnego typu oliwy zależy od indywidualnych preferencji – delikatniejsza oliwa doda łagodniejszego smaku, a intensywniejsza wyrazistego.

Porady dotyczące smażenia na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • Wybieraj wysokiej jakości EVOO – unikaj tanich, masowych produktów.
  • Zanurz potrawy w odpowiedniej ilości oleju – smażone produkty powinny być całkowicie pokryte oliwą.
  • Dbaj o temperaturę – olej nie może przekraczać punktu dymienia. Zalecana temperatura smażenia na oliwie to 160-180°C
  • Usuwaj nadmiar tłuszczu – po smażeniu, odsącz potrawy używając do tego celu papieru kuchennego.
  • Nie używaj ponownie tego samego oleju – wielokrotne użycie zmniejsza jego jakość
    i walory zdrowotne.

Podsumowanie

EVOO jest odpowiednia do smażenia, pod warunkiem, że proces jest przeprowadzony prawidłowo, a olej jest wysokiej jakości. Posiadając wysoką temperaturę dymienia, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, EVOO jest jednym z najlepszych wyborów do smażenia.

Warto pamiętać, że po smażeniu nie należy wylewać oleju do zlewu, lecz po wystygnięciu zebrać go do odpowiedniego pojemnika, aby szanować i chronić wodę i naszą planetę.

Aby uzyskać dobre smażone jedzenie nauczmy się używać dobrej oliwy z oliwek.